26 februari 2018

Ben jij in verbinding met de wereld om je heen?

26/02/2018 - Hoe vaak gebruik jij je mobiele telefoon op een dag? Bij het opstaan begint het vaak al. Eerst de digitale wekker uitzetten om vervolgens meteen het laatste nieuws te lezen. In de trein of bus richting school of werk hebben we rustig de tijd om onze e-mail bij te werken. Ondertussen stromen de eerste WhatsApp berichten binnen. We kunnen gerust zeggen dat wij dankzij het internet en onze mobiele apparaten nauw verbonden zijn met de wereld om ons heen.


Toch hoor je in het nieuws vaak verhalen over mensen die eenzaam zijn, of jongeren die de sociale druk van de online wereld soms moeilijk vinden. KPN is op zoek gegaan hoe het nou zit met ons online gedrag en mobiel gebruik. Wanneer zijn we in verbinding, en wanneer voelen we ons echt verbonden met elkaar! Hieronder vertellen YouTube ster Enzo Knol, Anna (17 jaar) en Jan Kees de Jager (CFO van KPN) over hun kijk op onze online wereld.

Nog meer mensen aan het woord

Naast Enzo, Anna en Jan Kees hebben we nog 5 mooie verhalen over hoe mensen zich verbonden voelen met de online wereld. Bekijk hieronder de trailer of bekijk de volledige video

Enzo Knol is nooit helemaal alleen

Als je bekend bent met YouTube, dan kan je bijna niet om hem heen. Met meer dan 1,7 miljoen volgers is Enzo Knol een van de bekendste YouTube video makers van Nederland. Enzo deelt dagelijks zijn belevenissen met zijn trouwe volgers. Naast YouTube heeft Enzo ook veel volgers op de populaire social media, zoals Instagram of Snapchat. Zijn mobiele telefoon en camera zijn dus nooit ver weg. Persoonlijk contact met mensen blijft voor hem echter ontzettend belangrijk. Dat merkte hij pas echt toen het net uit was met zijn vriendinnetje Dee! Wil je zien wat hij erover verteld? Kijk dan naar de video waarin Enzo Knol meer vertelt over zijn dagelijkse leven voor de camera.

Anna (17) zet haar telefoon ook wel eens op vliegtuigstand

Voordat het interview begint zet ze haar telefoon op de vliegtuigstand, “dat doe ik eigenlijk best vaak”, vertelt de 17-jarige Anna. Als echte “millennial” is ze vergroeit met haar mobiele telefoon, ze vindt het vervelend om dingen te missen en daarom houdt ze haar telefoon graag dicht in de buurt. Uit onderzoek onder haar leeftijdsgenoten blijkt dat jongeren vaak onzeker zijn door de sociale druk van de nieuwe online wereld, ze moeten reageren op appjes of social media berichten. Anna voelt zich echter erg verbonden met de “echte” wereld om haar heen en helemaal niet afhankelijk van haar mobiel. In haar video vertelt ze over de rol van de mobiele telefoon in haar leven en kom je te weten hoeveel WhatsApp berichten ze in een uur krijgt! 

Technologie vervangt geen persoonlijk contact

De meeste mensen kennen Jan Kees de Jager ongetwijfeld nog als minister van financiën, maar inmiddels is hij als Chief Financial Officer (CFO) alweer enkele jaren verantwoordelijk voor de inkomsten en uitgaven bij KPN. Als CFO is Jan Kees het wel gewend om nieuwe mensen te ontmoeten en veel te praten. Maar ook online is hij altijd aanwezig om de belangen van KPN te behartigen. Jan Kees noemt zijn telefoongebruik dan ook bovengemiddeld, het apparaat vormt een belangrijk onderdeel van zijn leven. Maar hij beseft ook dat de technologie geen persoonlijk contact vervangt. Je hebt mensen aan de andere kant van de lijn nodig om een gesprek te kunnen voeren! Daarom belt Jan Kees af en toe voor de Zilverlijn. Een prachtig initiatief van o.a. het Mooiste Contact Fonds van KPN. Met de Zilverlijn worden ouderen regelmatig gebeld door vrijwilligers om een gezellig praatje of luisterend oor te bieden. In deze video legt Jan Kees uit waarom mensen met elkaar verbinden zo belangrijk is als persoonlijk contact niet meer zo vanzelfsprekend is.

Bekijk alle online verhalen op jouw moment

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar alle 8 de verhalen over de verbinding met de wereld om je heen? Op onze website vind je een documentaire waarop je alle gesprekken nog een rustig op jouw moment kan bekijken. Maar vergeet niet om daarna ook weer om je heen te kijken en te praten met de mensen om je heen!          

Ook interessant voor jou:

Gezin

Slimme mobiel internet tips voor het hele gezin

Gezin

6 tips om je privacy online te beschermen

Veiligheid

Tips om je computer veilig te gebruiken