11 oktober 2017

Welke tech uit 'Back to the Future II' werd werkelijkheid?

Great Scott, de toekomst is eindelijk hier. Even terug naar 1989, ik had een slogan bedacht voor RedBand (misschien ken je hem wel: Redband als je voor pret bent) en voor die inzending had ik 25,- aan bioscoopbonnen gewonnen. Samen met de buurman ging ik naar … juist. In Back to the Future Part II reizen Dr. Brown en Marty McFly naar 21 oktober 2015. De film maakte een aantal verbazingwekkend nauwkeurige voorspellingen over de toekomst van moderne technologie. Maar welke voorspellingen kwamen uit en waar zijn ze compleet de mist in gegaan?

back to the future

Vingerafdrukscanners & voice commands
Marty Mcfly’s Hill Valley huis zit bomvol met moderne gadgets en is te vergelijken met de smarthomes van vandaag. Biometrische sensor om deuren te openen, flatscreen tv’s waarmee je kan video bellen tot een functie die het licht bediend aan de hand van je stem. Nest regelt de thermostaat, rookmelder en de beveiligingscamera in je huis. Met de Philips Hue lampen transformeer je zelf je huis in een toverbal en zorgt de robotstofzuiger ervoor dat we meer tijd voor de smart tv kunnen doorbrengen. Betalen in de toekomst gaat via je vingerafdruk en hier speelt Apple slim op in met hun Apple Pay.

Missers
Niet alleen in de film maar ook vandaag de dag lopen we nog tegen het probleem aan dat voice commands niet altijd het gewenste effect teweeg brengen, test Siri maar eens. Ook ontbreekt het in Marty’s huis aan een internet connectie of wordt ook niet besproken dat verschillende mobile devices met elkaar zouden communiceren.

  

Augmented reality en videobrillen
In de jaren ‘80 hebben ze niet kunnen voorzien hoe groot de rol van mobile devices zou worden op de jeugd van 2015. Oké, Google Glass heeft een kleine hype weten te veroorzaken, maar is niet de uitvinding van de eeuw geworden. De Oculus Riftdaarentegen laat het hart wel weer sneller kloppen als je je in de virtuele wereld begeeft.  Doc gebruikt in de film een apparaatje waarbij digitale beelden over de echte werkelijkheid worden geprojecteerd; beter bekend als ‘augmented reality’. Deze technologie zien we weer terug komen in de Hololens van Microsoft.

Missers
De grote rol die smartphones spelen in het dagelijks leven en de enorme populariteit van social media diensten als Facebook, Twitter, Vine, Snapchat en Instagram.

Entertainment 
Hoewel er geen Jaws 19 is gekomen wordt Hollywood wel gedomineerd door veel sequels en prequels. Maar de technologie achter Jaws 19, 3D, wordt nu wel veelvuldig gebruikt in bioscoopfilms. Ook het befaamde hoverboard is in productie genomen alleen nog niet voor op straat. De Hendo hoverboard geeft je een glimp in de toekomst, werkt nu alleen nog op een speciale baan. Speciaal voor ‘Back to the Future Day’ komt Pepsi met de limited-edition Pepsi Perfect fles op de markt.

Missers
Ieder kind wilde na het zien van die super vette zelf strikkende Nike sneakers een paar hebben, helaas is deze vandaag de dag nog niet op de markt. Een kopie van deze Nike Mag is wel al te verkrijgen voor een aanzienlijk bedrag.

Zelfrijdende en Vliegende auto’s
Vliegende auto’s domineren nog niet het luchtruim, maar zelfrijdende auto’s staan wel al op het menu. Google heeft onlangs het eerste prototype van zijn zelfrijdende auto laten zien. De zelfrijdende auto biedt plaats aan twee personen en hun bezittingen, en heeft geen stuur, gas- of rempedalen. In de film rijden auto’s vooral nog op verbrandingsmotoren, maar dat is in 2015 langzaam aan het veranderen door de komst van elektrische auto’s. Wat nog in ontwikkeling is zijn de Hovercams: vliegende camerarobots die geheel zelfstandig naar locaties afreizen, direct uitzenden en ook nog eens automatisch nieuwsartikelen schrijven. De precieze werking van deze Hovercams is er nog niet, maar lijkt wel erg veel op de cameradrones die vandaag al te koop zijn.

Conclusie

We leven nog niet in een wereld vol vliegende auto's, zelfstrikkende veterschoenen of tijdreismachines, maar een hoop van de gadgets uit de film zijn geen fictie meer.

Naar welke toekomstige uitvinding uit films kijk jij het meeste uit?

Ook interessant voor jou: