13 september 2017

Nieuw bij History: Black Sails

21 september begint bij HISTORY de spectaculaire dramaserie Black Sails. Een serie over piraten, schatten en oorlogen. Op HISTORY? horen we je denken; wat is er nou echt historisch verantwoord aan Black Sails? We zochten het voor je uit!

Even een korte samenvatting van de serie: het is het jaar 1715. Dé gouden eeuw voor piraten. West–Indië is een oorlogszone en de kusten van New Providence Island zijn nog nooit bloederiger geweest. Met de hulp van Eleanor Guthrie verandert Woodes Rogers de stad Nassau in een koninklijk Brits fort, met de hoop de Cariben te overheersen. Tegenover hen staat de beruchte Captain Flint. Hij brengt een vloot piraten bij elkaar van ongeëvenaarde grootte. De zeerovers hopen de beschaving tegen te houden, de Engelsen te verslaan en de wereld voor altijd te veranderen.

Papegaaien en schatkaarten
Mooi verhaal, maar wat is feit en wat is fictie? De serie gaat uit van fictionele karakters, zoals Captain Flint en John Silver. Het verhaal speelt zich af voor het bekende boek “Treasure Island” en is een soort prequel. In het boek draait het vooral om “boekaniers en begraven schatten”. Het boek heeft ook een enorme invloed gehad op de manier waarop wij piraten zien. Treasure Island is geschreven voor kinderen en bracht ons de schatkaarten, papegaaien en ooglapjes. Dat is Black Sails zeker niet, dus waar is het verder op gebaseerd?

Echte piraten
In eerste instantie is de verhaallijn veel meer historisch verantwoord: de serie focust zich op de echte spanningen tussen de beschaving, en de vrijgevochten piraten. Daarnaast komen in de serie ook verschillende historische figuren voor. Een fantastisch voorbeeld is Anne Bonny, die een van de meest beruchte vrouwelijke piraten uit de geschiedenis is. Ze is weggerend uit het saaie burgerlijke leven om de vrijheid op te zoeken op zee en de schitterende eilanden. Daarnaast is ze een van de weinige die het gelukt is om te ontsnappen aan de galg. Ook haar minnaar, Calico Jack, of Jack Rackham, is een piraat uit de geschiedenis. Hij ontwierp de beruchte piratenvlag met de doodskop.
Verder vertelt de serie over Captain Blackbeard, een van de meest beruchte en bekende piraten van de geschiedenis. Zijn karakter klopt met wat we weten, ook de echte Blackbeard was gek op vrouwen, wat hem nogal vaak in de problemen bracht. Ook de karakters Charles Vane en Benjamin Hornigold zijn gebaseerd op echte piraten.

Historisch wapengekletter
De manier waarop de piraten vechten in de serie komt veel meer overeen met de werkelijkheid dan in series en films gebaseerd op ‘Treasure Island’. Hoewel we dit vaak zien, gebeurde het weinig dat piraten oversprongen van een schip voordat de strijd gestreden was. Het vechten op zee was veel meer strategisch, op afstand en met wapens.
Naast het realistisch wapengekletter was New Providence, waar de serie zich afspeelt, echt een piraten eiland. Het beruchte eiland was tot 1720, toen iedereen een pardon kreeg van het Britse koningshuis, een broednest van criminaliteit.

Tot slot is het meest historisch accuraat in Black Sails, dat piraten absoluut geen sympathieke goedzakken waren. Piraten deden alles voor geld, inclusief moorden, verkrachten en hele steden uitvagen. Black Sails vertelt dit verhaal zonder blikken of blozen, en dat maakt het een spannende, ruige en spectaculaire serie, voor 18+ dus.

Heb je Interactieve TV van KPN? Dan kijk je History via het basispakket.

Ook interessant voor jou:

Films, series & TV

Met deze Netflix-series overleef je een regenachtige dag

Films, series & TV

Films met een verhaal