24 april 2020 3 min Auteur: Redactie

Herdenken en vieren met KPN

In Nederland herdenken we ieder jaar op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding de dag erna, op 5 mei. Op deze dag bezinnen we ons ook op onvrijheid elders in de wereld, waar mensen dagelijks moeten vechten voor hun bestaan. Om hierbij stil te staan kun je deze maand bij KPN kijken naar een aantal films en programma's waarin de oorlog een grote rol speelt.

Zwartboek

Eén van de grootste en bekendste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog is ‘Zwartboek’ (2006), geregisseerd door Paul Verhoeven. Het was de eerste film die Verhoeven na ruim 20 jaar weer in ons land opnam. ‘Zwartboek’ vertelt over de Joodse Rachel (Carice van Houten) die zich aansluit bij het verzet en als Ellis de Vries aanpapt met een Duitse SD-officier (Sebastian Koch). Een poging om een groep verzetslieden te bevrijden mislukt en Ellis wordt zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. De film won meerdere Gouden Kalveren, namelijk Beste Actrice, Beste Lange Speelfilm en Beste Regie. Daarnaast kreeg ‘Zwartboek’ binnen vier dagen de Gouden Film voor de 100.000e bezoeker en verdiende het uiteindelijk, als eerste Nederlandse film, de Diamanten Film: meer dan een miljoen mensen bekeken ‘Zwartboek’ in de bioscoop.

Saving Private Ryan

Naast deze klassieker van eigen bodem kun je kijken naar een andere klassieker: Steven Spielberg’s ‘Saving Private Ryan’. Dit oorlogsdrama, waarin soldaat James Ryan moet worden opgespoord en in veiligheid moet worden gebracht, won maar liefst vijf Oscars en wordt nog altijd als één van de beste oorlogsfilms ooit beschouwd. De scène waarin Omaha Beach wordt bestormd is op zichzelf een klassieker in de filmgeschiedenis geworden. Mocht je ‘Saving Private Ryan’ nog nooit hebben gezien, dan is dit je kans. Of bekijk ‘m nog een keer. Deze klassieker kun je namelijk niet vaak genoeg zien.

Geen klassiekers, wel ‘must-sees’

De kans is groot dat je de bovenstaande films al eens hebt gezien. Wil je eens een andere oorlogsfilm kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van het mooie drama ‘The Book Thief’, over een elfjarig meisje dat tijdens de oorlog troost vindt in het lezen en schrijven van boeken. Of kies ‘Fury’ met Brad Pitt, over de vijfkoppige bemanning van een tank die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied in de kern van Nazi-Duitsland moet uitvoeren. In ‘Midway’ zien we de oorlog vanuit een ander perspectief: een gevecht van de Amerikanen tegen de Japanners waarbij de Amerikanen wonnen en zo een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten.

Al deze films en nog meer titels zijn nu tegen een verlaagd tarief on demand te zien bij KPN. Je vindt de films bij On Demand in het menu van je TV. Kies voor In de Aanbieding en kijk direct één van deze mooie oorlogsfilms.

Zo kijk je Première films On Demand:

Heb je Interactieve TV van KPN? Dan kijk je de films via het On Demand menu van je TV: Menu > On Demand > Premieres

Alles over On Demand kijken

WWII 75 BEVRIJDING

Vanaf 5 mei, iedere dinsdag om 21:25. Vanaf Bevrijdingsdag brengt HISTORY een reeks speciale programma’s van twee uur ter herdenking van het 75-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Engineering Evil: Inside The Holocaust (05 mei om 21.25) geeft een portret van de ontwikkeling van de Holocaust, van de vroege dagen van vervolging in nazi-Duitsland tot de laatste dagen van moedwillige vernietiging. Reizend door de archieven van Oost-Europa, van het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten en de restauratielabs van Yad Vashem in Israël, vertelt deze documentaire door middel van artefacten en foto’s het verhaal van vervolging, diefstal en moord. WWII From Space (12 mei om 21.25 uur) is een met een Emmy Award bekroonde documentaire die het verhaal van Amerika’s betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog vertelt, vanuit het spectaculaire nieuwe gezichtspunt van de ruimte. WWII in HD: TheAir War (19 mei om 21.25 uur) richt zich op de strategische campagne van de Eighth Air Force tegen de Duitse Luftwaffe, in de maanden voorafgaand aan D-Day.

D-Day: Untold Stories (26 mei om 21.25 uur) presenteert de belangrijkste gebeurtenissen van de geallieerde invasive van het door de nazi’s bezette Europa en de daaropvolgende veldslagen die de macht over de Normandische kust veroverden. Enkele van de laatst overgebleven veteranen herinneren zich de terreur, de vaderlandsliefde en het drama van de frontlinies in de oorlog. Een eer aan de diverse achtergronden van iedereen die diende, inclusief de ervaringen van Afro-Amerikaanse militairen die vochten en stierven.

Ook interessant voor jou:

Gezin

Dit verhaal blijven we aan onze kinderen vertellen

Films, series & TV

Nu te zien Bij Crime + Investigation

Films, series & TV

Films in het Pluspakket