19 oktober 2017

Analyseer de fan communicatie op festivals

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Op dat moment begint bij mij het festival seizoen al te kriebelen. Natuurlijk ben ik dan te vinden op één van de befaamde Nederlandse of buitenlandse festivals. Naast de gezelligheid leveren deze events ook een bak aan social media data op, zeker als die location based is. Die van groot belang zijn voor de bezoekerservaring of om de veiligheid op grote festivals en evenementen te bewaken. Maar wat kan je met al die “vind-ik-leuks”?

meisje in publiek

Mede dankzij Sail werd vanaf de verschillende evenementenlocaties tweemaal zoveel beeldmateriaal gedeeld als vorig jaar. Sail 2015 is ‘social media kampioen’ met maar liefst 150 duizend berichten (50 procent Sail-berichten bevatte shot van enthousiaste bezoekers), en Zwarte Cross zijn in opkomst en Lowlands heeft juist te maken met een terugval. Dit blijkt uit onderzoek van social media analysetool Coosto.

Mogelijkheden

Social media zorgt ervoor dat promotie gerichter kan worden ingezet, om te luisteren naar en te interacteren met  fans, verbeteren van de bezoekers ervaring, helpen bij het meten van het succes van het evenement, inzicht in veiligheid en drukte en de verbeteringen voor de volgende editie.

5 location based social media toepassingen

  1. : festivals gebruiken doorgaans trefwoorden of hashtags, maar ongeveer 70% van festivalbezoekers gebruikt deze niet. Door gebruik te maken van location based social media kan een organisatie elke post of tweet vinden van de festival locatie. Ga de interactie aan of deel de leukste berichten en spot de trending topics van het evenement.
  2.  Publieksveiligheid is voor de organisatoren cruciaal. Twitter, Facebook en Instagram bevatten veel signalen over calamiteiten als drukte, geweld en drank- en drugsgebruik op grootschalige evenementen, stelt social media analysebedrijf Coosto. Het analyseren van social media op deze evenementen kan een bijdrage leveren aan de veiligheid. Je signaleert eenvoudig of er calamiteiten zijn, waar het druk is of wat er onder het publiek leeft. Deze gegevens zijn dan weer te gebruiken voor publieksveiligheid of live content voor de informatiezuilen.
  3.  bezoekers delen graag hun mening online. Monitor hier als organisatie op om te zien wat mensen zeggen en zoek naar kansen om de bezoekerservaring te verbeteren. Of het nu een voedsel klacht, drukte of een parkeervraag is. Ga die interactie aan en verbeter direct de bezoekerservaring.
  4.  neem alle postitieve als negatieve meningen mee in de voorbereiding van het volgende evenement. Gebruik die gegevens om niet alleen te begrijpen wat mensen zeggen, maar ook hoe ze zich voelen. Om zo het uiterste uit je evenement te halen.
  5.  gebruik na het evenement alle social media gegevens om het festival te evalueren. Wie waren de super users? Waar gingen de bezoekers het meeste heen? Wat ging er mis? Wat kun je volgend jaar verbeteren? Er is veel te leren vanuit het perspectief van de bezoeker.

Ook interessant voor jou:

Events & Winacties

Winactie: Manhoef vs. Bonjasky

Events & Winacties

Koninklijk genieten met deze Koningsdag tips

Events & Winacties

Signeersessie Dr. Pol in KPN winkel