Mesh wifi vs. wifi extender: hoe krijg jij de beste wifi?

Elk huis heeft wel een of meer dode zones zonder wifi. De badkamer, of dat ene hoekje op zolder. Dat kan behoorlijk vervelend zijn als je juist op zolder je game console hebt staan, of er je werkplek hebt ingericht. Met mesh wifi of met wifi extenders kun je overal in je huis voor supergoede wifi zorgen. Maar wat is het verschil tussen mesh wifi en wifi extenders?

In nieuwbouwhuizen is slechte wifi een veelvoorkomend probleem. Dat komt door het beton dat de wifi blokkeert. Maar ook in grote huizen, of erg goed geïsoleerde huizen is een wifisignaal soms niet overal sterk genoeg. Om dit op te lossen, kun je twee dingen doen: een wifi extender installeren, of een mesh wifi-netwerk maken. 

Lees ook: Tips om je wifisnelheid te verbeteren.

Wat is een wifi extender?

Een wifi extender is een apparaat dat je wifisignaal oppikt en herhaalt. Zo vergroot je het bereik van je wifi. Een extender maakt zelf een nieuw netwerk, met vaak dezelfde naam met ‘_EXT’ erachter. Een wifi-extender is handig als je één plek hebt waar het wifisignaal te zwak is. Een voordeel is, is dat het een relatief goedkope oplossing is. Je steekt een extender gewoon in het stopcontact, dus je hebt geen gedoe met losse kabels in de kamer. Maar een wifi extender neemt zelf ook bandbreedte in beslag op je netwerk en kan zo voor vertraging zorgen. En het wifi-netwerk dat de extender maakt, is altijd langzamer dan het originele netwerk. Nog een nadeel: als je met je smartphone door je huis loopt, zul je soms handmatig het andere wifi-netwerk moeten selecteren om te verbinden.

Wat is een mesh wifi?

Een mesh-netwerk bestaat uit verschillende zenders en een router. Ze zenden allemaal hetzelfde wifi-signaal uit. Het is dus niet zoals bij de extender twee netwerken aan elkaar, maar één groot netwerk dat overal komt. De zenders staan met elkaar in verbinding met een eigen netwerk, het ‘backhaul’ netwerk. De zenders nemen dus geen bandbreedte in op de wifi. De zenders zijn uitgerust met slimme technologie om jouw wifi nóg beter en stabieler te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld voorrang geven aan bepaalde apparaten, zoals de game console. Dit maakt mesh wifi in de praktijk sneller dan een wifi extender. De zenders steek je net als een extender gewoon in het stopcontact, dus je hebt geen gedoe met kabels. 

Lees ook: Mesh-netwerk: dit is het en zo zet je het op

Mesh wifi: een slim netwerk

Een voordeel van een mesh-netwerk, is dat je apparaten automatisch verbinding maken met het sterkste signaal. Als je dus videobellend door je huis loopt, zal je verbinding niet wegvallen als je verbinding maakt met een andere zender. Je hoeft dus niet handmatig van wifi-zender te wisselen. Sterker nog, je smartphone zal het verschil niet zien tussen de verschillende zenders. De zenders regelen zelf een eerlijke verdeling van het verkeer over alle verbonden apparaten. 

Veel mesh wifi’s hebben een app, waarmee je kunt inzien welke apparaten verbinding hebben. Je kunt dan een gebruiker voorrang geven, en in sommige gevallen ouderlijk toezicht instellen voor een gebruiker.

Bekijk de voordelen van SuperWifi: het mesh-netwerk van KPN.

Moet ik een nieuwe router kopen voor mesh wifi?

Of je een nieuwe router nodig hebt, is afhankelijk van het type. De meeste moderne routers zijn wel geschikt voor mesh wifi. Ben je klant van KPN? Heb je de Box 12, v8, v9, v10 of v10a of een FRITZ!Box? Goed nieuws! Deze zijn geschikt voor het SuperWifi mesh-netwerk van KPN. Je sluit dan een mesh-punt aan op de router met een netwerkkabel. Op andere plek(ken) in het huis steek je het andere punt of punten in het stopcontact. Nu ben je klaar om het SuperWifi mesh-netwerk te gebruiken. Regel via de Wifi Manager jouw KPN SuperWifi

Gerelateerde artikelen