Apple iPhone X vergeleken met Samsung Galaxy S8

11/03/2017 - Apple versus Samsung: het is als Mayweather tegen McGregor of Ajax tegen Feyenoord. Een duel waar iedereen naar uitkijkt én over praat. Vandaag vergelijken we de Apple iPhone X met de Samsung Galaxy S8. Twee bijzondere smartphones voorzien van de meest geavanceerde technieken van dit moment. Welke scoort het beste?

iphone x vs samsung galaxy s8


Let op. Deze toestellen worden niet meer aangeboden. Bekijk hier de toestellen bij KPN.


Design: over the edge

Met de lancering van de iPhone X en de Galaxy S8 luiden Apple en Samsung een nieuw tijdperk in: het tijdperk van de randloze smartphone. Beide merken lanceren een vrijwel naadloos design. Voor Apple is dit nieuw. Vergeleken alle andere iPhones van de afgelopen 10 jaar heeft de iPhone X een compleet andere look. Zo maken de traditionele schermranden plaats voor een futuristisch edge-to-edge display: een scherm dat de gehele voorkant bedekt! Samsung ging al eerder een randloze richting op met de Galaxy S6 en S7. Bij de Galaxy S8 heeft Samsung dit strakke design verder geperfectioneerd.

De eerste ronde is een nek-aan-nekrace. Toch gaat de originaliteitsprijs voor design naar Samsung. Want met de Galaxy S8 heeft Samsung de naadloze look van hun Edge-lijn naar een heel nieuw niveau getild. Daarnaast zijn de randen van de Galaxy S8 nét een fractie dunner dan die van de iPhone X.

Tussenstand: 1-0 voor Samsung

samsung galaxy s8


Scherm: OLED vs. Super AMOLED

De iPhone X en de Galaxy S8 zijn dus één en al scherm. Zowel Apple als Samsung hebben hier het bovenste van de plank gehaald. Zo maken beide gebruik van Organic Light Emitting Device, oftwel OLED-technologie. Het voordeel van OLED is een hogere helderheid, betere kleurweergave en een indrukwekkende kijkhoek.  Handig, want zo hoef je niet recht voor het scherm te zitten om foto’s en video’s goed en scherp te zien. Kleuren veranderen dus niet als je vanuit een schuine hoek naar de displays kijkt.

De iPhone X heeft een schermformaat van 5,8-inch met een resolutie van 2436x1125 pixels. Het scherm van de Galaxy S8 is even groot, maar de schermresolutie is iets hoger: 2960x1440 pixels. Deze resoluties zijn twee keer zo scherp als Full HD. Dat is zo gedetailleerd dat je in actiefilms elk zweetdruppeltje kunt zien!

Omdat de gebruikte schermtechnologie bij zowel de iPhone X als de Galaxy S8 hetzelfde is, zijn de verschillende tussen het scherm van de iPhone X en de Galaxy S8 minimaal. Daarom eindigt deze ronde van de vergelijkingswedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

Tussenstand: 2-1 voor Samsung

Prestaties: snelheidsduivel vs. speedfreak

Zowel de Apple iPhone X als de Samsung Galaxy S8 zijn super snel en krachtig. Beide telefoons zijn namelijk uitgerust met de sterkste processors van dit moment. Zo is de iPhone X voorzien van Apple’s nieuwe A11 Bionic-chip. De Galaxy S8 heeft de laatste Snapdragon 835 onder de motorkap. Met beide processors starten apps in no-time op. Ook het schakelen tussen verschillende apps gaat razendsnel. Qua opslagcapaciteit zijn de telefoons eveneens in evenwicht: minimaal 64 GB. Daarnaast hebben zowel de iPhone X als de Galaxy S8 een goede accuduur.

Ook op dit prestatie-vlak scoren de iPhone X en de Galaxy S8 hetzelfde!

Tussenstand: 3-2 voor Samsung

iphone x

Besturingssysteem: iOS vs. Android

Het duel tussen de Apple iPhone X en Samsung Galaxy S8 is ook een duel tussen iOS en Android. De iPhone X heeft Apple’s iOS 11, de Galaxy S8 draait op Google’s Android. Dit zijn allebei goede besturingssystemen: energiezuinig, intuïtief en vol vette features.

De laatste versie van Apple’s iOS 11 biedt vele nieuwe extra’s. Niet alleen is het design van iOS volledig op de schop gegaan, ook heeft Apple een aantal innovatieve toepassingen toegevoegd, zoals:
1. Mappenstructuur voor gemakkelijk toegang tot je documenten.
2. Verbeterde voice-assistentie met Siri.
3. Volledig te personaliseren controlecentrum.

Ook Google komt met een update voor Android: Android Oreo. De uitrol van Oreo laat nog even op zich wachten: in Q4 van 2017 worden de eerste updates verwacht voor de nieuwste telefoons. De rest volgt in 2018. Ook Android Oreo heeft een paar mooie, nieuwe features:
1. Verbeterde multi-task functionaliteiten.
2. Geoptimaliseerd energieverbruik.
3. Vernieuwd notificatiecentrum.

Welk besturingssysteem het beste is, is een kwestie van smaak. Apple en Samsung krijgen dus allebei een puntje erbij.


Tussenstand: 4-3 voor Samsung

iphone x


Camera: Augmented Reality vs. dubbele lens

Zowel de iPhone X als de Galaxy S8 zijn uitgerust met een dubbele 12-megapixelcamera aan de achterzijde. Met beide camera’s maak je ook scherpe en heldere foto’s bij weinig licht.

Echter, de camera van Samsung blinkt uit in het maken van scherpe en gedetailleerde foto’s bij in donkere situaties. Zo kun je een romantisch etentje bij kaarslicht met die superknappe Tinder-date ein-de-lijk mooi vastleggen!

Maar de vernieuwde software van de Apple iPhone X laat een wel heel bijzondere innovatie op camera-gebied zien. Deze software zorgt er namelijk voor dat de camera diepte meet. Ook stelt de camera van de iPhone X automatisch de lichtval bij. Zo maak jij foto’s alsof je in een professionele fotostudio bent!

Nóg toffer: de camera van de iPhone X ondersteunt Augmented Reality. Hierbij voegt de telefoon Virtual Reality toe aan het beeld dat de camera opvangt. Dit geeft ontwikkelaars van apps een heel nieuw speelveld. Zo kun je in het stadion zien waar welke speler staat, toont de telefoon je welke sterrenbeelden je ziet als je de iPhone X ’s nachts naar de sterrenhemel richt én worden navigatie-apps nóg beter en visueler.

Tot slot heeft de iPhone X een zeer geavanceerde camera aan de voorzijde. Hiermee wordt onder andere Apple’s innovatieve en superveilige Face ID ondersteund. Met deze functie ontgrendel je de iPhone X door middel van een gezichtsscan. Volgens Apple is dit de meest veilige manier van ontgrendelen ooit. Verder maken de 7-megapixelcamera en geavanceerde sensoren de selfiecamera van de iPhone X één van de beste van dit moment.

Deze ronde gaat naar iPhone!

Eindstand: 4-4


Beslissing: krachtpatsers in evenwicht

De titanenstrijd tussen de Apple iPhone X en Samsung Galaxy S8 is een onbesliste strijd. Ja, de S8 heeft een origineler ontwerp en een beter scherm. Maar de iPhone X komt ijzersterk terug via innovatieve software en hypergeavanceerde camera’s. Welke smartphone het beste is, hangt af van je eigen voorkeuren.

Geeft dit je alleen maar meer keuzestress? Niet nodig. Zowel de Apple iPhone X als de Samsung Galaxy S8 zijn producten van ultra-hoge kwaliteit. Welke je ook kiest, met beide telefoons haal je een topper in huis.


Nieuwste smartphones

Apple's paradepaardjes zijn nu verkrijgbaar: de iPhone 12iPhone 12 miniiPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

En ook de Samsung is te koop! Check de Samsung S21Samsung S21 Plus en Samsung Galaxy S21 Ultra

Gerelateerde artikelen