iPhone SE 2020 vs. iPhone SE: de verschillen op een rij

Verrassing! Apple heeft een nieuwe telefoon aangekondigd: de iPhone SE. Deze opvolger van de iPhone SE uit 2016 is een echte budgettopper, maar mooi wél met de looks & brains van een high-end telefoon. In deze vergelijking kom je alles te weten over de verschillen tussen de iPhone SE, zijn voorganger én Apple’s huidige toptoestel, de iPhone 11.

Weet je nu al dat de iPhone SE helemaal bij je past? Koop ‘m dan meteen. Hij is verkrijgbaar in de kleuren Black, (PRODUCT)Red en White.

Bestel iPhone SE

iPhone SE in BLACK, (PRODUCT) RED en WHITE

iPhone SE (2020) vs. iPhone SE (2016)

Het heeft even geduurd, maar de iPhone SE uit 2016 heeft met de iPhone SE (2020) ein-de-lijk een opvolger. In die vier jaar stonden technologische ontwikkelingen niet stil. Wat zijn de grootste verschillen tussen de nieuwe iPhone SE en iPhone SE (2016)? We vergelijken de iPhone SE (2016) specs met die van de iPhone SE.

Vergelijking camera iPhone SE vs. iPhone SE (2016)

Reuzenstappen maakte Apple de afgelopen jaren op cameragebied. Toch zijn er op papier geen grote verschillen tussen de iPhone SE (2016) camera en die van de nieuwe iPhone SE . Ze maken immers allebei foto’s in 12 megapixel. Qua hardware dus geen grote verschillen, maar qua software… Apple’s camerasoftware maakte de afgelopen vier jaar reuzestappen. Jouw voordeel? De iPhone SE camera stelt supersnel scherp zodat je in no-time uit de losse pols een mooie foto maakt. Ook zorgt de verbeterde camerasoftware ervoor dat je in het donker heldere foto’s maakt. De iPhone SE presteert versus de iPhone SE (2016) sneller en maakt nog betere foto’s met meer detail ook.

iPhone SE vs. iPhone SE: design en kleuren

De iPhone SE stamt direct af van de oude iPhone SE (2016). Zou je dat zeggen als je ze naast elkaar ziet? Waarschijnlijk niet. Het oude iPhone SE (2016) design is min of meer gelijk aan dat van de iPhone 5s uit 2015, terwijl de nieuwe iPhone SE weer als twee druppels water op de iPhone 8 uit 2017 lijkt. De iPhone SE is daarmee langer en slanker dan de meer compacte, robuuste iPhone SE (2016). De bouwmaterialen voor de telefoons verschillen ook. Neem de achterkant. Die is bij de iPhone SE (2016) van aluminium en bij de iPhone SE van glas. Daar zit een gedachte achter, want hierdoor kun je ‘m draadloos opladen. Mooie verbetering ten opzichte van zijn voorganger! De iPhone SE (2016) kleuren zijn zwart, zilver, grijs en rosé. De iPhone SE kleuren zijn Black, White en (PRODUCT) RED.

iPhone SE versus iPhone SE (2016): specificaties vergelijken

Ook onder de motorkap is er veel veranderd. Tussen de iPhone SE specs bevinden zich veel nieuwe onderdelen en daardoor is hij krachtiger en zuiniger dan de iPhone SE (2016). Lekker, want zo starten je apps sneller op en gaat je telefoon nog langer mee op een lading ook. Minder snel rennen naar de oplader dus!

Hoe dat kan? De iPhone SE heeft de gloednieuwe A13 Bionic-processor. Inderdaad, dezelfde chipset als in de iPhone 11, Apple’s pronkstuk. Deze processor heeft een kloksnelheid van maximaal 2,65 GHz, wat heel wat hoger is dan de iPhone SE (2016) processor. Deze A9-chipset klokt 1,84 GHz. Ook heeft de iPhone SE processor vier kernen meer die het rekenwerk uitvoeren: zes tegenover twee in iPhone SE (2016) chip. De iPhone SE kan daardoor grotere apps draaien, zoals games met een groot level of apps om video’s te monteren.

Qua scherm zijn er ook verschillen. Het display van de iPhone SE is 4,7 inch, dat van de iPhone SE (2016) 4 inch. Ook de resolutie is hoger 1334x750 om 1136x640 pixels. Met de iPhone SE kijk je hierdoor video’s in HD-kwaliteit, iets dat met de iPhone SE (2016) niet kan.

iPhone SE: 12-megapixel f/1.8 aperture Wide camera.

iPhone SE vs. iPhone 11

De iPhone SE is Apple’s nieuwste smartphone. Hoe goed is ‘ie ten opzichte van het pronkstuk uit de telefooncollectie van de fabrikant, namelijk de iPhone 11? Wij vergelijken de iPhone 11 specs met die van de iPhone SE.

Verschil in camera’s tussen iPhone SE en iPhone 11

De iPhone SE en iPhone 11 verschillen nogal qua prijs. Waar dat verschil ‘m in zit? Onder andere in de camera. Waar de iPhone 11 camera twee lenzen heeft, zit er aan de achterkant van de iPhone SE ‘gewoon’ één camera. Die maakt foto’s in 12 megapixel. De resultaten? Die zijn prima, maar niet uitzonderlijk. Handig om uit de losse pols een foto van het mooie uitzicht tijdens een wandeling in de duinen te maken.

De camera-uitrusting van de iPhone 11 is de crème-de-la-crème in smartphoneland. Hij heeft twee 12-megapixelcamera’s aan de achterkant. En eerlijk is eerlijk: twee zien altijd meer dan één. Hierdoor maak je ook bij weinig licht mooie foto’s met de iPhone 11. Oftewel: is die duinwandeling die we net noemden tijdens de zonsondergang? Dan maakt de iPhone 11 daar mooie, heldere foto’s van en de iPhone SE niet.

iPhone SE vs. iPhone 11: design en kleuren

De iPhone SE en 11 familie van elkaar? Dat zou je niet zeggen als je ze ziet. De iPhone SE heeft dikke schermranden en een compact display. Nee, dan is het iPhone 11 design heel wat futuristischer. Randen aan de zijkant heeft ‘ie niet en buttons daar doet de telefoon ook niet aan. Hierdoor is het ontwerp moderner. Oké, het design van de iPhone SE is misschien minder verrassend, maar de telefoon is ook een stuk betaalbaarder.

De iPhone 11 kleuren zijn zwart, paars, groen, rood, geel en wit. Wil je de iPhone SE met abonnement bij KPN? Dan kun je kiezen uit de kleuren zwart, wit en rood.

Vergelijking specificaties iPhone SE vs. iPhone 11

Qua uiterlijk zijn de telefoons dus als water en vuur, maar qua hardware zijn er wél gedeelde eigenschappen. Ze hebben allebei Apple’s snelste processor, de A13 Bionic-chipset. Die heeft zes kernen die het rekenwerk uitvoeren en de maximale kloksnelheid is 2,65 GHZ. Je apps staan dankzij deze krachtige chipset altijd voor je in de startblokken. Supersnel reageren op het berichtje in de familie-app? Geen probleem. Meteen de camera-app tot je beschikking om een foto te maken? Daar draaien de iPhone SE en iPhone 11 hun hand dankzij de krachtige processor ook niet voor om!

De batterij van de iPhone SE is 1821 mAh groot, die van de iPhone 11 3110 mAh. Dat lijkt een groot verschil, maar de accuduur van de iPhone SE is juist iets beter! Dat komt omdat het scherm minder energie verbruikt. De resolutie is namelijk lager: 1334x750 pixels. Aan de ene kant dus een voordeel, maar op het iPhone 11-scherm van 1792x828 pixels zijn meer details te zien. Hiermee stream je een serie dus in hogere kwaliteit.

iPhone SE: met Homeknop én glazen achterkant.

Gaat de iPhone SE op jouw wensenlijstje?

Met de iPhone SE heeft de iPhone-familie er weer een fenomenaal familielid bij. Eentje met een gunstig prijskaartje en die lekker snel is. De iPhone SE camera start in no-time op en stelt snel scherp. Dankzij de zuinige iPhone SE processor werken apps soepel en gaat de batterij ook nog eens lekker lang mee. Totaalpakket dus!

Apple's nieuwe paradepaardjes zijn onthuld: de iPhone 12iPhone 12 miniiPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

Gerelateerde artikelen