Alles over je wifi signaal

Misschien herken je dit wel, wil je net je nieuwe vlam op Facebook laten zien aan je vrienden, laadt de foto niet. Een van je vrienden pakt z’n nieuwe toestel erbij en binnen een paar seconden is jouw vlam in beeld. Hoe kan dat toch? Want je bent allebei verbonden met hetzelfde wifi netwerk. Dat het ene apparaat een sneller wifisignaal kan verwerken dan een ander apparaat kan door verschillende redenen komen. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende oorzaken en wat je er aan kan doen.

1. 2,4GHz of 5GHz

Er bestaan twee verschillende frequenties waar apparaten gebruik van kunnen maken, namelijk 2,4 GHz en 5GHz. Wifi kan vele malen sneller gaan over 5GHz dan over 2,4GHz, dus het maakt zeker uit van welke frequentie je gebruik maakt en de wifi snelheid die je ervaart. Echter niet alle apparaten ondersteunen 5GHz en kunnen daardoor geen gebruik maken van deze frequentie, denk aan oudere mobiele telefoons, tablets en laptops.

Wat doe je er aan?

Dus als je een 5GHz punt in huis hebt, zorg dan dat je apparaten gebruikt die dit ondersteunen en zorg dat je ook daadwerkelijk verbonden bent met 5GHz. Dit kun je checken door het 2,4GHz en 5GHz netwerk een andere naam te geven.

2. Wifi Standaard

Om de zoveel tijd wordt er een nieuwe wifi standaard uitgebracht. Doorgaans is elke nieuwe standaard sneller dan zijn voorganger. wifi standaarden worden aangeduid door letters zoals a,b,g,n & ac. De letter b is de oudste standaard en ac is de nieuwste standaard. Welke wifi standaard jouw apparaat ondersteundt, vind je vaak op de verpakking in de vorm van de onderstaande logo’s.

Ondersteund: a, b, g, n & ac op 2,4 en 5GHz

Ondersteund: a, b, g, & n op 2,4 en 5GHz

Ondersteund: b, g, & n op 2,4GHz

Ondersteund: b & g op 2,4GHz (oudst)

Inmiddels is er ook Wifi 6. Lees alles over Wifi 6 bij KPN.

3. Aantal wifi antennes

Het aantal wifi antennes dat een apparaat (laptop/smartphone/tablet) heeft, bepaalt de snelheid dat het apparaat aankan. Je raadt het misschien al, hoe meer antennes hoe sneller het draadloze internet. Oftewel gebruik een apparaat met meer antennes voor snelle wifi. Hieronder even een overzichtje van het aantal antennes per apparaat.

- Alle smartphones hebben maar 1 antenne
- De meeste tablets hebben 1 antenne, sommige 2 (bijv. nieuwere iPads)
- De meeste laptops hebben 2 antennes enkel Apple macbook pro’s hebben 3 antennes.

  4. Snelheid van het apparaat

  Sommige apparaten zijn gewoon traag van zichzelf. Redenen hiervoor kunnen zijn dat ze oud zijn, het geheugen vol zit of het om een goedkoper model gaat. Om de snelheid van je apparaat up-to-speed te houden kun je een aantal dingen doen. Zorg dat je apparaat up-to-date is, dus doe je software updates. Verwijder apps die je niet meer gebruikt om meer geheugen vrij te maken. Als laatste weet wanneer je apparaat aan vervanging toe is of accepteer dat een oudere smartphone, tablet of laptop langzamer wordt.

  5. Signaalsterkte

  Sommige apparaten bevinden zich dichter bij een wifi punt dan andere apparaten. Hoe verder weg van een wifi punt hoe langzamer de wifi zal zijn omdat het een grotere afstand moet overbruggen. In het wifi logo op je gebruikte apparaat zie je het aantal boogjes oplichten. Hoe meer boogjes hoe beter je wifi bereik. Zorg dat je zoveel als mogelijk wifi boogjes hebt voor een goede wifi snelheid.

  Tot slot: Voor de perfecte wifi relatie

  Dus het eerste is wat je moet doen voordat je je wifi beschuldigt van vreemdgaan is de nieuwste apparatuur aanschaffen. Nee geintje, maar het maakt wel verschil. Nog even in het kort: voor een optimale wifi snelheid gebruik je zo nieuw als mogelijke apparatuur zodat de kans groot is dat je gebruik maakt van 5GHz en de nieuwste wifi standaard ac. De aanwezigheid van meer antennes bij laptops en tablets helpt ook mee. En niet te vergeten ga vooral zo dichtbij als mogelijk bij een wifipunt zitten voor de beste verbinding. Kijk op de wifi pagina voor meer informatie over KPN wifi.
  Succes met je wifi relatie!

  Gerelateerde artikelen