Verbonden in barre omstandigheden

De digitale transformatie is wereldwijd in volle gang. Zo ook in de industrie. Men heeft het ook wel over de 4e industriële revolutie, of ‘industry 4.0’.

Een logische trend, want digitalisering zorgt voor een grote efficiëntieslag en meer flexibiliteit. Niet alleen doordat het productieproces slimmer wordt, maar ook doordat medewerkers beter samen kunnen werken. Dat is natuurlijk fantastisch, maar wat ik vooral een leuke uitdaging vind, is digitalisering mogelijk maken op bijzondere locaties of onder barre omstandigheden.

Voordelig samenwerken

De meeste productiebedrijven kiezen voor Wi-Fi-verbindingen naar (vaak lastig bereikbare) locaties in de productieomgeving, zoals een koelcel of gigantische fabriekshal. Soms gebruiken ze een GSM-verbinding als back-up, mocht de Wi-Fi onverhoopt uitvallen. Een goede verbinding legt immers de basis onder de digitale transformatie van een bedrijf. Het zorgt ervoor dat afdelingen en teams slim samen kunnen werken en overal toegang hebben tot de juiste gegevens. Bij een fabriek is dat niet anders. Zo zijn er volop productieomgevingen die efficient omgaan met kennis en expertise door te werken met videocommunicatie via tablets – uiteraard via de Wi-Fi. Denk hierbij aan het inschakelen van storingsmedewerkers of andere productiespecialisten. Zij kunnen op afstand meekijken en meerdere vestigingen of afdelingen bedienen. Wi-Fi is voor intensieve gebruikers bovendien een voordelige optie, omdat je een vast bedrag per maand betaalt. Ook kun je flink op je belkosten besparen door via Wi-Fi-telefoons te bellen.

Wi-Fi in een staalfabriek

Wi-Fi is met meer dan 1 gigabit per seconde (Gbps) vele malen sneller dan een 4G verbinding. Om optimaal van die snelheid te profiteren, is het belangrijk dat de Wi-Fi goed en veilig wordt aangelegd. In industriële omgevingen is dat een mooie uitdaging. Stel dat je een Wi-Fi-accesspoint op een paal in een weiland zet, dan haalt hij in een straal van 10 à 15 meter makkelijk die theoretische gigabit per seconde. Dat is de ideale situatie. Maar zet je zo’n zelfde accesspoint in een fabriek, dan is dat een heel ander verhaal. Beton, staal, trillingen van bepaalde machines en allerhande stoorzenders kunnen het signaal verstoren. Bij Cisco hebben we onlangs Wi-Fi aangelegd in de productieomgeving van een staalfabriek. Dat klinkt haast als een onmogelijke opgave, maar het kan echt.

Verkennend onderzoek vooraf

Om te zorgen dat het signaal in een bepaalde omgeving overal goed is, wordt van tevoren altijd een uitgebreide site survey uitgevoerd. Tijdens zo’n verkennend onderzoek hangen we tijdelijke accesspoints op, en kijken we hoe we die met passen en meten zo optimaal mogelijk kunnen plaatsen. Ook is het belangrijk om vooraf goed te kijken naar andere omstandigheden, zoals weersinvloeden of temperatuur. We hebben bijvoorbeeld een klant die grote hoeveelheden vlees en zeevruchten verwerkt. In hun gigantische koelcel is het altijd -10 graden Celsius. Voorheen werkten ze daar met kabels. De hardware en bekabeling van de Wi-Fi moesten iedere paar maanden worden vervangen, omdat het corrodeerde. Dankzij een speciale behuizing om de accesspoints te beschermen, was Wi-Fi de perfecte oplossing, en het corrosieprobleem verleden tijd. Hoe lastig het soms ook lijkt, met slim maatwerk kun je zelfs in de meest barre omstandigheden een topverbinding krijgen. Laat die digitale revolutie maar komen!


Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg

Gerelateerde artikelen