Veilig samenwerken in de cloud

Ben jij het type ondernemer dat zijn medewerkers de hele dag bestookt met e-mails? Gebruik je bovendien Whatsapp-groepjes om snel informatie met collega’s te delen? En wordt WeTransfer binnen je bedrijf gebruikt om extern bestanden uit te wisselen? Allemaal afzonderlijk functionerende toepassingen en eigenlijk toegespitst op consumenten. Ongetwijfeld hebben je werknemers liever 1 gebruiksvriendelijke en efficiënte app, waarin alle zakelijke communicatie is gebundeld. Steeds meer bedrijven maken hier ook echt werk van.

Van CEO’s krijg ik vaak dezelfde vraag: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers vanaf verschillende locaties en tijden toch goed met elkaar verbonden zijn?’ Het gezellig met zijn allen op kantoor achter de PC zitten, is namelijk verleden tijd. Dan kan je in je communicatie nog met allemaal losse toepassingen werken, zoals videogesprekken, e-mails of WeTransfer. Maar dat zijn allemaal vluchtige middelen. Veel slimmer is om alle zakelijke communicatie te bundelen in 1 app, waarin je gesprekken voert en bijvoorbeeld ook alle documenten kunt archiveren.

Eenvoudig deelnemers toevoegen

Het zogenoemde ‘business messaging’ is aan een opmars bezig. De door Cisco ontwikkelde app Spark – die via het netwerk van KPN wordt aangeboden – is een mooi voorbeeld. Met deze app deel je bijvoorbeeld voor een vergadering alle beschikbare documenten met het projectteam, om vervolgens de meeting houden en na afloop de besproken content te delen. Uiteraard hebben alleen geautoriseerde deelnemers toegang tot de communicatiemiddelen van de groep. Als er op een later moment een nieuwe collega toegevoegd moet worden aan het project, kan die eenvoudig en snel alle eerdere documentatie terugvinden in de app. Gebruik je als groep bijvoorbeeld WhatsApp voor de communicatie, dan kunnen nieuwe groepsleden oude berichten niet meer teruglezen.

Geen sleutel, geen toegang

Natuurlijk wil je dat je communicatie veilig is en onbevoegden niet bij de data kunnen komen. Om je gerust te stellen: niemand kan zonder autorisatie bij jouw gegevens. Alle data worden versleuteld, en ook zo opgeslagen in onze datacentra. Voor de eindgebruikers zijn er sleutels, waarmee ze toegang tot de data krijgen. Zonder sleutel lukt dat nooit. Ook Cisco kan niet bij jouw gegevens. En als wij het niet kunnen, bijvoorbeeld de Amerikaanse NSA evenmin. Voor de meeste bedrijven is dat een belangrijke eis.

Getting the work done

Een verschuiving is dus in gang gezet. Bedrijven kiezen niet meer voor consumentencommunicatie, maar communicatie die specifiek voor de zakelijke markt is gemaakt. De ad hoc middelen als WhatsApp verliezen in de zakelijke markt daardoor terrein. Dat is logisch, want een dienst als WhatsApp is vooral gericht op ‘getting attention’. Met andere woorden: vlug ergens op reageren. Met Spark kan je veel meer. Niet voor niets zeggen we dat Spark veel meer is dan ‘getting attention’. Het is ‘getting the work done’.


Over Maurice Veth

Bij Cisco is Maurice verantwoordelijk voor Collaboration Architectuur. Zijn expertisegebieden zijn Enterprise, Service Providers, Clouddiensten, Management, Coaching, Telecommunicatie en Collaboration.

- Auteur: Maurice Veth

Gerelateerde artikelen