Ter land, ter zee en in de lucht met slimme sensoren

Als je aan innovatieve sectoren denkt, dan staan landbouw, tuinbouw en visserij misschien niet in je top-10. Maar dit zijn juist de sectoren waar hele spraakmakende ontwikkelingen plaatsvinden. Niet eens zo verrassend, als je bedenkt dat Nederland wereldwijd het op 1 na grootste exportland van land- en tuinbouwproducten is.

Slim zakje sla

Het zijn vaak de dingen die juist niet zo ingewikkeld lijken, waar toch veel mooie techniek achter schuilt. Zo werkt mijn zwager bij een bedrijf dat handelt in machines die groenten snijden. Nu denk je misschien, is dat nou zo’n groot segment? Maar kijk maar eens in de supermarkt: steeds meer ligt perfect voorgesneden in de schappen. Het proces dat aan iets simpels als een zakje slamelange voorafgaat, is bijna volledig geautomatiseerd. Alle gewassen worden automatisch geplant, verbouwd, geoogst, gecontroleerd, gewassen, gesneden en verpakt. In elke fase van dat proces houden slimme sensoren voor Smart Farming de omgevingsfactoren in de gaten. Van het snel signaleren van ongedierte en het monitoren van luchtvochtigheid, tot het bewaken van de perfecte transportcondities.

Alles perfect rijp

Een ander mooi voorbeeld vind ik eetrijp fruit. Mensen willen hun mango of avocado niet eerst een week tegen een banaan aan leggen, maar hem meteen op kunnen eten. Dat perfect-rijp-moment is afhankelijk van de hoeveelheid zon, warmte en water die de fruitboom heeft gehad, maar ook de bewaarcondities nadat de vruchten geoogst zijn. Door al die factoren met slimme sensoren te meten en data te verzamelen over rijpheid van fruit op verschillende punten op de weg naar onze fruitmand, kunnen leveranciers hun proces steeds verder optimaliseren. Ze kunnen fruit en groenten op het perfecte moment oogsten, onder ideale condities bewaren en verschepen en zo dus steeds beter laten aansluiten op onze behoeften.

Slimme vogelverschrikkers

Als kleine jongen fietste ik vaak langs de uitgestrekte akkers. Daar hadden ze van die kanonnetjes om de vogels te verjagen. Die stonden de hele dag door lawaai te maken, ook als er geen vogel in de buurt was. Effectief, maar ook een grote bron van overlast. Vorige week reed ik langs een pas ingezaaid veld waar ze van die linten hadden opgehangen. Nou, daar trokken de vogels zich niets van aan. Ik dacht meteen: dat moet toch slimmer kunnen. Bijvoorbeeld met slimme sensoren voor Smart Farming die zorgen dat je vogel-afweersysteem alleen in actie komt als er ook echt vogels in de buurt zijn. Dan wennen ze er ook niet aan, wat het veel effectiever maakt. Zoiets is ook mooi in te zetten in de buurt van vliegvelden, of bij openbare ruimtes die last hebben duiven.

Krabben vangen

In de visserij zijn ook volop voorbeelden van IoT te vinden, maar ik werd in het bijzonder geprikkeld door een aflevering van koningskrabvissers op de Beringzee. Schijnbaar is krabvisser een van de zwaarste en gevaarlijkste beroepen ter wereld. Geen wonder dat koningskrab zo duur is! De ijskoude wateren, de lange uren en de grote onzekerheid zorgen in ieder geval voor spectaculaire televisie. Elke keer is het weer spannend of de kooien vol krabben zitten, of dat ze bot vangen. Ik dacht meteen: dat moet toch makkelijker kunnen. Sensoren zijn tegen steeds extremere omstandigheden bestand. Dus in een business waar zo veel geld mee gemoeid is, is het toch een goede investering om elke krabkooi van een sensor te voorzien. Of de vissers er direct iets mee doen, weet ik niet. Maar uiteindelijk verwacht ik dat IoT-oplossingen zelfs de ijzige wateren van de Beringzee bereiken.

Zelf aan de slag met IoT?

Bel of mail mij

Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg

Gerelateerde artikelen