Aan de slag met de data uit uw IoT-platform

Zoals u hebt kunnen lezen, vertalen sensoren metingen uit de echte wereld naar data in het digitale domein. Zij verzorgen daarmee de input voor uw Internet of Things-oplossing. Maar wat gebeurt er daarna met die data? Dat is afhankelijk van het platform dat u eraan koppelt. Wat is een platform precies, wat moet het kunnen, en volstaat een standaardoplossing of hebt u altijd maatwerk nodig?

Op de vraag wat een IoT-platform is, zijn meerdere antwoorden mogelijk. Wij houden het op de software van een IoT-oplossing. Een digitale plek, vaak in de cloud, waar al uw IoT-apparaten zijn aangemeld en waar de voor u relevante data inzichtelijk worden gemaakt, op de manier waarop u dat wilt. Een platform geeft u dus toegang tot uw data en zorgt ervoor dat die data tot informatie, inzicht en acties leiden.

Betrouwbaar platform

Het inrichten van een IoT-platform hoeft op zich geen rocketscience te zijn. Maar u wilt wel een goed functionerend en 100% betrouwbaar platform. Dat kan alleen als alle data kloppen, deze op de juiste en op een gebruiksvriendelijke manier inzichtelijk gemaakt worden en alleen getoond worden aan mensen die daar toestemming voor hebben. Dat vereist een professionele aanpak. Zeker omdat het bij de meeste IoT-toepassingen om grote hoeveelheden gekoppelde devices en data gaat.

Wat wilt u?

Wat voor platform u precies nodig hebt, begint met het antwoord op de vraag: wie wil wat wanneer weten? Stel, u monitort de temperatuur in een gebouw en wilt dat deze niet boven de 32 graden komt. Wat moet er gebeuren als dat wel zo is? Krijgt dan alleen de monteur een sms’je? Of moet er ook een berichtje naar de afdeling Beheer, omdat de ramen bij 32 graden vanzelf opengaan. Wilt u dat ook de afdeling Inkoop op de hoogte gesteld wordt van regelmatige afwijkingen? Wat vindt u dan regelmatig en hoe groot moet die afwijking zijn? Kan het zijn dat ook andere afdelingen in de toekomst nog gebruik gaan maken van die data? Wilt u het aantal devices nog kunnen uitbreiden? Zoekt u een opzichzelfstaand IoT-platform of wilt u het koppelen aan andere systemen in uw organisatie? Kortom, wat wilt u precies? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Uw eigen mix

Generieke IT-platformen bieden meestal niet exact wat u nodig hebt. Cloudplatformen van grote leveranciers staan wel bol van de functionaliteiten en heel veel zaken zijn professioneel geregeld. Maar u zult er zelf nog een hoop tijd en energie in moeten steken om deze zo in te richten en te onderhouden dat ze werkbaar zijn voor uw organisatie. Het andere uiterste is een platform dat specifiek voor één IoT-oplossing gemaakt is. Perfect ontworpen, maar nauwelijks aan te passen of uit te breiden naar andere IoT-oplossingen. De meeste bedrijven werken daarom met standaard IoT-platformen, die wel zo zijn ingericht dat ze relatief eenvoudig specifiek te maken zijn voor een organisatie of toepassing. Ook kunt u aan dergelijke platformen makkelijk nieuwe devices of usecases koppelen. En u kunt ervan op aan dat het veilig blijft.

Testen en opschalen

Om er zeker van te zijn dat een platform precies doet wat u ervan verlangt, is het goed om dit te testen middels een Proof of Concept. U werkt dan de usecase uit met een kleine set aan devices. In zo’n test op kleine schaal is het nog vrij eenvoudig om aan te passen wat nog niet helemaal goed gaat. Wijzigingen vroeg in het proces zijn ook kostentechnisch nog goed te overzien. Werkt het platform eenmaal naar wens, dan kunt u het vanuit de test direct opschalen en in gebruik nemen.

Vooruitkijken

Er is altijd een platform in te richten dat aansluit op uw wensen. Kijk daarbij niet alleen naar vandaag, maar ook verder vooruit. Zorg dat u al uw verschillende IoT-usecases centraal kunt beheren. Dat het platform flexibel genoeg is om de data naar uw bestaande ERP, CRM of andere systemen te sturen. En let bij de keuze van een platform ook op schaalbaarheid, veiligheid en flexibiliteit.

Meer weten?

Wilt u meer lezen over IoT? In deze serie blogs gaan we dieper in op wat IoT precies is, wat de grootste krachten en valkuilen ervan zijn en hoe u ermee begint. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, verwachtingsmanagement en techniek gerelateerd aan IoT.




Michiel Jol

Michiel Jol is verantwoordelijk voor de strategie van het Internet of Things- portfolio van KPN. Hij heeft veel ervaring met zowel de technische als de commerciële kant van Internet of Things bij KPN. ‘IoT is disruptief en dankzij IoT gaat zowel ons professionele als persoonlijke leven de komende jaren er georganiseerder, gesmeerder en misschien zelf wel leuker uitzien.’

- Auteur: Michiel Jol


Benieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen