Praktische tips voor veilig internet

Veilig internetten

We regelen steeds meer zaken online. Dat brengt ook risico's met zich mee. Je pc komt regelmatig in aanraking met virussen, spyware en andere internetgevaren. Wij bieden je een aantal praktische tips om veilig en onbezorgd te internetten.

10 tips voor veilig internetten

 1. Gebruik een up-to-date internetveiligheidsprogramma met firewall en virusscanner. Zo houd je virussen, hackers en andere internetgevaren buiten de deur.
 2. Houd je computersoftware, zoals je besturingssysteem, up-to-date.
 3. Gebruik een veilig wachtwoord. Pas het wachtwoord regelmatig aan en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord.
 4. Open geen berichten en onbekende bestanden die je niet verwacht of vertrouwt.
 5. Beveilig je draadloos netwerk met een wachtwoord.
 6. Controleer het adres van websites en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van je browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt.
 7. Geef nooit persoonlijke gegevens als rekeningnummers, pincodes en wachtwoorden. Een bedrijf, zoals KPN of je bank, zal hier nooit zomaar om vragen.
 8. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels.
 9. Bedenk goed wat je met wie deelt op internet. Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen.
 10. Gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees alert als je iets niet vertrouwt of niet kent.

 

Wat wij doen om het internet veilig te houden

KPN stelt alles in het werk om internet zo veilig mogelijk te maken en te houden. We werken hierbij samen met de overheid en andere partners in het Platform Internet Veiligheid. KPN heeft het Botnet Convenant ondertekend om samen met andere Nederlandse internetproviders botnets aan te pakken. Ook hebben we een speciale Abuse Desk waar je misbruik van bijvoorbeeld je draadloze netwerk kunt melden.

 

Richtlijnen voor een veilig wachtwoord

We hebben steeds meer wachtwoorden nodig tijdens het internetten. Een sterk en veilig wachtwoord bedenken is dan ook lastig. Hierbij een aantal richtlijnen voor het maken van een veilig wachtwoord:

 • Gebruik minimaal 8 karakters
 • Gebruik minimaal 2 cijfers (0-9)
 • Gebruik minimaal 1 hoofdletter (A-Z)
 • Gebruik minimaal 1 kleine letter (a-z)
 • Zorg dat elk teken maximaal 2 keer opeenvolgend voorkomt (aa of 11 is dus prima, aaa of 111 niet)
 • Gebruik geen logisch opeenvolgende reeksen (dus niet 123 of abc)
 • Zorg dat het wachtwoord, of een gedeelte daarvan, niet overeenkomt met de gebruikersnaam
 • Gebruik geen wachtwoord dat naar jou te herleiden is, zoals je naam of geboortedatum
 • Gebruik geen wachtwoord dat te maken heeft met de dienst waarvoor je het gebruikt (zoals het wachtwoord kpnmail123 voor je mail van KPN)
 • Ververs je wachtwoord elke 30 dagen
 • Gebruik geen wachtwoord dat je de afgelopen 12 maanden al hebt gebruikt

Hoe kies je een veilig wachtwoord?

 • Een willekeurig wachtwoord is het beste. Websites als onlinewachtwoordgenerator.nl kunnen je helpen deze samen te stellen.
 • Gebruik het wachtwoord niet voor meerdere accounts of websites.

Je wachtwoord onthouden
Sla je wachtwoord op in een digitale kluis. Deze software bewaart al je wachtwoorden, beveiligd met een pincode. Vaak is de software ook beschikbaar als app voor je smartphone.

Om je wachtwoord te onthouden, kun je ook een wachtwoord-zin maken. Daarmee verwerk je een makkelijk te onthouden zin tot een sterk wachtwoord. Neem bijvoorbeeld je huisadres.

 1. Verwerk je huisadres in een zin: ‘mijn huis is nummer 12 aan het Operaplein’
 2. Vereenvoudig en kort de zin in: ‘mijn huis is nr 12 aan het operaplein’
 3. Neem de eerste letter van elk woord, plus de cijfers: ‘m h i n 12 a h o
 4. Maak hoofdletters van de klinkers: ‘mhIn12AhO’

De wachtwoordzin kun je gerust noteren als herinnering. Alleen jij kunt het wachtwoord uit de zin halen. Zo blijft je wachtwoord veilig.

 

Je draadloze modem beveiligen

Het is belangrijk je draadloze modem te beveiligen met een wachtwoord. Zo voorkom je dat vreemden gebruik maken van jouw internet en zorg je dat al jouw gegevens veilig blijven. Een draadloos modem van KPN is standaard voorzien van een beveiligingswachtwoord. Zie de handleiding van je draadloze modem voor het instellen of wijzigen van het wachtwoord.

 

Meld misbruik bij Abuse Desk

Neem contact op met de Abuse Desk wanneer je een gebruiker van het KPN netwerk misbruik ziet maken, zoals het versturen van spam of het verspreiden van virussen. Ook wanneer jouw computer van het netwerk wordt afgesloten vanwege onbewust misbruik, kun je contact opnemen met de Abuse Desk: abuse@kpnmail.nl.

 

Beveiliging niet optimaal? Meld het ons

KPN vindt het belangrijk om veilige diensten te leveren. Beveiliging speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontwikkelen en onderhouden van onze diensten. Ondanks alle zorg en inzet kunnen er situaties ontstaan waarin sprake is van een zwakke plek in onze beveiliging: een beveiligingslek.

KPN ziet een belangrijke rol voor onze klanten (maar ook voor andere gebruikers en geïnteresseerden) om onze diensten veilig te houden - en daarmee de informatie van onze klanten. Als je denkt dat je een zwakke plek in één van onze diensten hebt gevonden, willen we graag met je samenwerken om deze situatie zo spoedig mogelijk op te lossen. Daarom verzoeken we je deze informatie met ons te delen.

Om misbruik van het beveiligingslek door anderen te voorkomen, vragen we je om bij een melding de volgende richtlijnen te volgen.

 • Meld beveiligingslekken (of het vermoeden daarvan) bij KPN’s Computer Emergency Response Team (KPN-CERT) via onderstaand formulier 'Beveiligingslek melden' (ook anoniem) of stuur een mail aan cert@kpn-cert.nl (bij voorkeur versleuteld via PGP, de sleutel van KPN-CERT vind je hieronder).
 • Geef voldoende informatie (bijvoorbeeld een uitgebreide beschrijving inclusief IP-adressen, logs, hoe te reproduceren, screenshots, etc.), zodat we je melding zo effectief mogelijk kunnen behandelen.
 • Deel het beveiligingslek niet met anderen, totdat het lek is hersteld.
 • Maak geen actief misbruik van het beveiligingslek. Als dit toch gebeurt zal dit leiden tot aangifte.

Nadat een beveiligingslek is gemeld, zullen we uiterlijk binnen twee werkdagen contact met je opnemen om afspraken te maken over een redelijke herstelperiode en een eventuele gecoördineerde publicatie van het beveiligingslek.

KPN is toegewijd aan veilige en betrouwbare communicatie voor onze klanten en partners, zowel lokaal als wereldwijd. We zouden graag samen met jou de maatschappij veiliger willen maken.